Pierogi z porzeczkami i jogurtem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W sezonie przygotowuje pierogi zarówno z czerwoną jak i czarną porzeczką. Kwaśność owoców przełamuję cukrem waniliowym

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 20- 25 pierogów

    250 g mąki tortowej
    Ok. 140 ml bardzo ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    ½ łyżeczki soli

    2 szklanki czerwonej porzeczki
    Jogurt naturalny
    cukier waniliowy

Pierogi z porzeczkami i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować i wyciąć kółka za pomocą szklanki. Na każdym kółku układamy ok. 2 łyżeczek owoców i pierogi zlepiamy. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Pierogi gotować partiami ok. 3-4 min po wypłynięciu. Gotowe pierogi okraszamy jogurtem naturalnym i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Świetnie smakują także polane roztopionym masełkiem

Komentarze

Podobne przepisy