Pierogi z pokrzywowym serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Najwięcej dobroczynnych właściwości ma młoda pokrzywa, zbierana w kwietniu i maju. W tym czasie pierogi z pokrzywą to jedno z moich ulubionych dań. Poleca:).

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki maki,
    - 1 duże żółtko,
    - Ok ¾ szklanki gorącej wody,
    - 1 łyżka oleju rzepakowego,
    - Szczypta soli
    Farsz:
    • Ok. 30 dag białego sera,
    • 1 czerwona cebula,
    • 2 garście młodych liści pokrzywy,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • Sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    • Szczypiorek,
    • słonina do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pokrzywowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • nakładanie farszu 2. Tak przygotowane wałkujemy. Od szklanki lub innego naczynia wycinamy koła. Na ciasto nakładamy przygotowany pokrzywowy farsz.
  • Sklejanie pierogów 3. Sklejamy dokładnie pierogi. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.
  • smażenie pokrzywy 4. FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy drobno posiekaną pokrzywę. Całość przysmażamy do momentu jak pokrzywa straci na swojej objętości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • gotowy farsz 5. Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego przestudzoną pokrzywę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować