Najwięcej dobroczynnych właściwości ma młoda pokrzywa, zbierana w kwietniu i maju. W tym czasie pierogi z pokrzywą to jedno z moich ulubionych dań. Poleca:).
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki maki,
- 1 duże żółtko,
- Ok ¾ szklanki gorącej wody,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- Szczypta soli
Farsz:
• Ok. 30 dag białego sera,
• 1 czerwona cebula,
• 2 garście młodych liści pokrzywy,
• Olej rzepakowy do smażenia,
• Sól, pieprz do smaku
Pierogi z pokrzywowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
2.Tak przygotowane wałkujemy. Od szklanki lub innego naczynia wycinamy koła. Na ciasto nakładamy przygotowany pokrzywowy farsz.
3.Sklejamy dokładnie pierogi. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.
4.FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy drobno posiekaną pokrzywę. Całość przysmażamy do momentu jak pokrzywa straci na swojej objętości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
5.Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego przestudzoną pokrzywę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe.
Komentarze