Pierogi z podrobami i sosem śmietanowym

  • wyświetlono: 2067 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Te pierogi przyrządza moja teściowa,bardzo są pyszne,można je robić z podrobów wieprzowych lub drobiowych,moja wersja jest mieszana z drobiowymi serduszkami i wątróbką oraz wieprzowymi płuckami:-)

Dobika
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- mąka pszenna: 2 szklanki
- Jajko: 1 sztuka
- woda gazowana: 0.5 szklanki
- sól: 1 łyżeczka

- serduszka drobiowe: 400 gramów
- wątróbka drobiowa: 300 gramów
- płuca wieprzowe: 300 gramów
- cebula duża: 1 sztuka
- przyprawa typu Kucharek: 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony: 2 łyżeczki
- olej do smażenia: 2 łyżki

- boczek wędzony: 200 gramów
- cebula średnia: 1 sztuka
- olej do smażenia: 1 łyżka

- śmietana do sosów: 250 mililitrów
- przyprawa typu Kucharek: 1 łyżeczka
- koperek świeży: 1 pęczek
- cukier: 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z podrobami i sosem śmietanowym

  • Farsz do pierogów1. Podroby umyć,serduszka oczyścić z białych rurek,płuca i serduszka zalać woda,gotować na wolnym ogniu 15min.,włożyć do nich wątróbkę i gotować jeszcze ok.10min.,do miękkości,odcedzić wywar odrobinę zostawić(przyda się do farszu),podroby zmielić.Na patelni rozgrzać olej,wyłożyć oczyszczoną i drobniutko pokrojoną cebulkę,podsmażyć na złoty kolor,wyłożyć razem z tłuszczem do farszu,doprawić przyprawą i pieprzem - dokładnie wymieszać,jeśli farsz jest za suchy,dodać odrobinę wywaru z podrobów,by był lekko kleisty.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać szczyptę soli,zrobić po środku dołek,wbić jajko,dolewając stopniowo wodę,wyrobić elastyczne,sprężyste ciasto,rozwałkować na ok.0,3mm,wyciskać szklanką kółka,nakładać na środek po łyżce farszu i dokładnie zlepiać brzegi.Zagotować wodę,wrzucać pierogi na wrzątek,delikatnie zamieszać,by się nie skleiły - gotować 5-7min.
  • 3. W rondelku zagotować śmietanę,czas od czasu mieszając,dodać przyprawę,cukier,pieprz i drobno pokrojony koperek,zagotować i odstawić,można zagęścić mąką,jeśli wolicie gęsty sos.
  • 4. Wędzony boczek pokroić w kostkę lub paseczki,wyłożyć na rozgrzany olej,smażyć mieszając 5min.,dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć jeszcze 5min,na złoty kolor.
    Na talerze wyłożyć porcje pierogów,posypać boczkiem i cebulką,podawać z sosem.
    SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiobiadKuchnia śląskaregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z wołowiną soczewicą i sosem ziołowym

Dodane przez: 2milutka

Pierogi z wołowiną, soczewicą i ziołowym...

Pierogi te zachwycają swoim smakiem,...

pierogi z jagodami i sosem

Dodane przez: lucyna19

Pierogi z jagodami i sosem waniliowym

Sezon jagodowy rozpoczynam od pierogów.Polecam!

PIEROGI Z SOSEM SEROWYM I "MACZANKĄ"

Dodane przez: tulcia

PIEROGI Z SOSEM SEROWYM I "MACZANKĄ"

Mój Synuś miał chęć na duże, grube...

Czekoladowe pierogi z truskawkami

Dodane przez: rzelkazag

Czekoladowe pierogi z truskawkami i twarożkowym...

Mój debiut jeśli chodzi o czekoladowe...

Pierogi z twarogiem i truskawkami polane sosem truskawkowym

Dodane przez: Skotka

Pierogi z twarogiem i truskawkami polane...

Pyszne pierogi dla całej rodziny....

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym

Dodane przez: Mniam1

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym

Pierogi z owocami lata, tym razem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE