Pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto:
Do maki dodać jajko oraz zółtko ,wlać oliwe , dodawać stoniowo wode , wyrobic ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na kilkanascie minut.
2. Farsz:
Płucka opłukać i ugotować ,kapustę opłukać i również ugotować.
Grzyby namoczyć.
Słoninę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni dodać pod koniec smażenia posiekaną cebulę , wszystko razem chwile smażyc.
Płucka kapustę grzyby oraz połowe skrawków usmazonej słoniny zmielić w maszynce,nastepnie dodac tłuszcz z cebulką, przyprawic do smaku, wymieszać.
3. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kółka i nakładając na kazde koło farsz, zlepiac pierogi .
Pierogi ugotować w osolonej wodzie .
Przed podaniem posypac pozostałymi usmazonymi skrawkami. Smacznego:)
Komentarze