Pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami

4.49 (162 ocen)

  • 60 min

Polecam smaczne pierogi z płuckami kapusta i grzybami-syca i wysmienicie smakuja:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1\2kg maki pszennej
    1 jajko całe
    1 żółtko
    gorąca woda-około 3 \4 szklanki
    3 łyżki oliwy z oliwek

    2. Farsz:

    1\2 kg płucek
    1 kg kapusty kiszonej
    parę sztuk grzybów suszonych
    1 średnia cebula
    kawałek słoniny

    sól
    pieprz świeżo zmielony
    szczypta suszonych zmielonych grzybów
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:
    Do maki dodać jajko oraz zółtko ,wlać oliwe , dodawać stoniowo wode , wyrobic ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na kilkanascie minut.

    2. Farsz:
    Płucka opłukać i ugotować ,kapustę opłukać i również ugotować.
    Grzyby namoczyć.
    Słoninę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni dodać pod koniec smażenia posiekaną cebulę , wszystko razem chwile smażyc.
    Płucka kapustę grzyby oraz połowe skrawków usmazonej słoniny zmielić w maszynce,nastepnie dodac tłuszcz z cebulką, przyprawic do smaku, wymieszać.

    3. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kółka i nakładając na kazde koło farsz, zlepiac pierogi .
    Pierogi ugotować w osolonej wodzie .
    Przed podaniem posypac pozostałymi usmazonymi skrawkami. Smacznego:)

Porady

około 45 pierogów wyszło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować