Przepis ten przechodzi w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.Ja troszkę w przyprawach zamieszałem.Polecam.
60 min
Składniki:
Ciasto:
1kg.mąki pszennej
szczypta soli
3 jajka
woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)
Farsz:
1.5 kg. ziemniaków
6 dużych cebul
20dag wędzonego boczku
sól,pieprz,pieprz ziołowy,kminek mielony,majeranek,kozieradka,imbir (do smaku)
1 łyżka smalcu
Pierogi z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy.W między czasie ziemniaki gotujemy w mundurkach,obieramy,gorące dwukrotnie przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy smalec,
dodajemy drobno pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę,smażymy na złoty kolor odstawiamy do ostygnięcia .Ziemniaki łączymy z boczkiem i cebulą(niewielką część zostawiamy do okraszenia pierogów),dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrajamy kółka ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.Pierogi porcjujemy na talerzach okraszamy boczkiem i cebulką,posypujemy delikatnie pieprzem ziołowym.SMACZNEGO.
Komentarze