Pierogi z piekła rodem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis ten przechodzi w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.Ja troszkę w przyprawach zamieszałem.Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg.mąki pszennej
    szczypta soli
    3 jajka
    woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)
    Farsz:
    1.5 kg. ziemniaków
    6 dużych cebul
    20dag wędzonego boczku
    sól,pieprz,pieprz ziołowy,kminek mielony,majeranek,kozieradka,imbir (do smaku)
    1 łyżka smalcu

Pierogi z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy.W między czasie ziemniaki gotujemy w mundurkach,obieramy,gorące dwukrotnie przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy smalec,
    dodajemy drobno pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę,smażymy na złoty kolor odstawiamy do ostygnięcia .Ziemniaki łączymy z boczkiem i cebulą(niewielką część zostawiamy do okraszenia pierogów),dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrajamy kółka ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.Pierogi porcjujemy na talerzach okraszamy boczkiem i cebulką,posypujemy delikatnie pieprzem ziołowym.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy