Pierogi z pieczarkami i suszonymi grzybami

4.47 (175 ocen)

Powiało już gdzie nie gdzie świątecznym nastrojem, więc z myślą o nich zrobiłam te pierogi, część zamrożę a część chętnie spałaszujemy :)

Składniki:

  • ulubione ciasto pierogowe z 1/2 kg mąki
    farsz :
    700 g świeżych pieczarek
    spora garść suszonych grzybów
    2 średnie cebule
    2 łyżki masła + 2 łyżki oleju do przysmażenia
    sól, pieprz do smaku
    do okraszenia - zrumieniona cebulka ze skwarkami z wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

4.47 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Uszka

Pierogi z pieczarkami i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15iu1cq 1. Dzień wcześniej namoczyć suszone grzyby, potem pogotować w tej samej wodzie przez ok. 1/2 godziny, ostudzić, odcedzić, posiekać jak najdrobniej.
    Pieczarki zetrzeć na tarce o największych oczkach, przesmażyć aż do zredukowania soków. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oddzielnej patelni.

    Do większej, głębszej patelni wrzucić przesmażone pieczarki, zeszkloną cebulę i posiekane suszone grzybki.
  • image-0k61ij4 2. Wszystko podlać wywarem z moczenia grzybów i dusić ok. 15-20 minut, farsz powinien być dość zwarty aby dał się łatwo nadziewać.
  • image-1qxdn73 3. Ciasto pierogowe rozwałkować, wykrawać nie za wielkie krążki, nadziewać ostudzonym farszem i dokładnie zlepiać.
  • image-0od7jl1 4. Takie pierogi można zamrozić na tackach podsypanych mąką układając je pojedynczo aby się nie posklejały, a po dobie powkładać do woreczków.

    Można też od razu ugotować w osolonym wrzątku i podawać z cebulką i skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Grzyby Nadzienie Pieczarki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować