Pierogi z pieczarkami i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej namoczyć suszone grzyby, potem pogotować w tej samej wodzie przez ok. 1/2 godziny, ostudzić, odcedzić, posiekać jak najdrobniej.
Pieczarki zetrzeć na tarce o największych oczkach, przesmażyć aż do zredukowania soków. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oddzielnej patelni.
Do większej, głębszej patelni wrzucić przesmażone pieczarki, zeszkloną cebulę i posiekane suszone grzybki.
2.Wszystko podlać wywarem z moczenia grzybów i dusić ok. 15-20 minut, farsz powinien być dość zwarty aby dał się łatwo nadziewać.
3.Ciasto pierogowe rozwałkować, wykrawać nie za wielkie krążki, nadziewać ostudzonym farszem i dokładnie zlepiać.
4.Takie pierogi można zamrozić na tackach podsypanych mąką układając je pojedynczo aby się nie posklejały, a po dobie powkładać do woreczków.
Można też od razu ugotować w osolonym wrzątku i podawać z cebulką i skwarkami.
Komentarze