pierogi z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne pierogi z grzybowym farszem. Źródło przepisu na ciasto: http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html

  • 40 min

Składniki:

  • na około 30 pierogów:

    ciasto:

    pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),

    szklanka gorącej wody,

    łyżeczka soli

    farsz:

    ok. 500 g pieczarek,

    mała cebula lub por,

    opcjonalnie mała kiełbaska lub kawałek szynki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: pieczarki i cebulę obieramy i drobno kroimy, przesmażamy na maśle z kawałeczkami wędliny, aż odparuje płyn (farsz nie powinien być zbyt mokry). Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować