Pierogi z nadzieniem z suszu owocowego

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Te pierogi często goszczą na moim stole. Pamiętam je z rodzinnego domu. Robiła je moja mama – z suszonych owoców były pierogi a kompot był do wypicia. Można je podawać ze śmietaną, stopionym masłem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na 40 sztuk:
    Ciasto:
    40 dag mąki poznańskiej + do podsypania(Lubella, poznańska typ 500).
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    Letnia woda
    Szczypta soli
    Farsz:
    50 dag suszonych owoców(śliwki, jabłka, gruszki)
    1 łyżka brązowego cukru
    1 białko
    1 łyżka bułki tartej
    ½ szklanki rodzynek
    Szczypta cynamonu do smaku.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z nadzieniem z suszu owocowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: suszone owoce namoczyć, następnie zagotować i gotować około 5 minut, owoce wyjąć, dobrze osączyć na sitku. Rodzynki zalać letnią wodą, odstawić na ½ godziny , następnie osączyć. Rodzynki i osączone owoce przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, bułkę tartą i ubite białko, cynamon do smaku, wymieszać. Schłodzić.
    Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na środek łyżeczką nakładać farsz, sklejać pierogi. Ugotować w osolonej wodzie.

Porady

1.zamiast bułki tartej do farszu można dodać kaszę mannę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować