Domowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą ilości białego sera, cynamonu i przypraw korzennych z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość posypana cynamonem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej
250ml ciepłej wody
50g masła extra
1 całe jajko
1 żółtka
szczypta soli
Pierogi z nadzieniem serowo-piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, masło, szczyptę soli, wlać letnią wodę i całość połączyć na jednolite ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się miękkie, plastyczne i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 30 minut aby odpoczęło.
2.Nadzienie serowo-piernikowe:
Twaróg zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia lub przepuścić dwa razy przez praskę. Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
3.Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3-4mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć nadzienie serowo-piernikowe i zlepić pierogi.
4.Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5.Gotowe pierogi można podawać posypane cynamonem.
Komentarze