Pierogi z nadzieniem serowo-piernikowym

  • wyświetlono: 100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Domowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą ilości białego sera, cynamonu i przypraw korzennych z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość posypana cynamonem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy.

Ewelina Marcin
  • 30 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
500g mąki pszennej
250ml ciepłej wody
50g masła extra
1 całe jajko
1 żółtka
szczypta soli

Nadzienie serowo-piernikowe:
350g białego twarogu
1 żółtko
170ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z nadzieniem serowo-piernikowym

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, masło, szczyptę soli, wlać letnią wodę i całość połączyć na jednolite ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się miękkie, plastyczne i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 30 minut aby odpoczęło.
  • 2. Nadzienie serowo-piernikowe:
    Twaróg zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia lub przepuścić dwa razy przez praskę. Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
    o grubości około 3-4mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć nadzienie serowo-piernikowe i zlepić pierogi.
  • 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
  • 5. Gotowe pierogi można podawać posypane cynamonem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serpierogicynamontwarógpiernikświętakolacjaobiadprzyprawa do piernikaboże narodzeniebiały sersmaczneszybkietaniepierogi z serem

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z nadzieniem dyniowym.

Dodane przez: Eweliiina

Pierogi z nadzieniem dyniowym.

Gotowanie powoli staje się moją...

Pierogi dyniowo- serowe z granatem

Dodane przez: Jaga85

Pierogi dyniowo- serowe z granatem

Dyniowe ciasto wychodzi miękkie...

pierogi

Dodane przez: Kasja1986

Pierogi z ciastem szpinakowym z nadzieniem...

Zielone ciasto szpinakowe kryje...

Pierogi z nadzieniem z suszu owocowego

Dodane przez: bienpyt

Pierogi z nadzieniem z suszu owocowego

Te pierogi często goszczą na moim...

PIEROGI Z SOSEM SEROWYM I "MACZANKĄ"

Dodane przez: tulcia

PIEROGI Z SOSEM SEROWYM I "MACZANKĄ"

Mój Synuś miał chęć na duże, grube...

Gryczanne pierogi

Dodane przez: andalmatiner

GRYCZANE PIEROGI Z FARSZEM ZIEMNIACZANO-SEROWYM

Zdrowe, pełnowartościowe pierogi

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE