Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi z morelami to pyszna propozycja na podwieczorek, a dla wielbicieli obiadów na słodko to nawet i na obiad. Moje morele były dość w kwaśne, ale w połączeniu ze słodkimi dodatkami wyszło idealnie. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    około 1 szklanka ciepłej wody
    pół małej łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    około 40 dag moreli
    5 dag białej czekolady
    20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżki cukru trzcinowego
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    sól do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
  • 2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem.
  • 3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy formując pierogi.
  • 4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 5. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy cukrem trzcinowy, czekoladą i nakładamy po porcji jogurtu naturalnego. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 sztuk pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować