Pierogi z mięta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy pierożków... i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    500g tłustego twarogu
    2 cebule
    1 jajko
    550g mąki pszennej
    2 łyżeczki mięty (z torebki)
    Sól
    Pieprz
    300 ml wody
    2 łyżki oleju

Pierogi z mięta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Można gotować 1. Farsz:
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokruszony twaróg, cebulkę, miętę. Przyprawić całość do smaku solą i pieprzem.

    Ciasto:
    Mąkę wsypać do miski, wlać wodę i wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczną masę.
    Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Szklanką wycinać okręgi, na każdy nałożyć farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Porady

1.Mięte można dodać świeżą. 2.Pierożki można również poźniej odsmażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy