pierogi z mięsem z rosołu i ziemniakami

4.91 (175 ocen)

  • 45 min

Nadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. W mojej kuchni nic się nie zmarnuje.

  • 45 min

Składniki:

  • na ciasto:
    300 g mąki
    250 ml gorącej wody
    30 ml oleju
    szczypta soli
    na farsz:
    200 g mięsa z rosołu
    2-3 gotowane ziemniaki
    cebula
    ząbek czosnku
    łyżka oleju
    sól, pieprz
    dodatkowo:
    boczek wędzony
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.91 (175 ocen)

Pierogi z mięsem z rosołu i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować