Nadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. W mojej kuchni nic się nie zmarnuje.
45 min
Składniki:
na ciasto:
300 g mąki
250 ml gorącej wody
30 ml oleju
szczypta soli
na farsz:
200 g mięsa z rosołu
2-3 gotowane ziemniaki
cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju
sól, pieprz
dodatkowo:
boczek wędzony
szczypiorek
Pierogi z mięsem z rosołu i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem.
Komentarze