pierogi z mięsem w/g przepisu p. Macieja Kuronia

4.48 (184 ocen)

pierogi są bardzo smaczne, ja zazwyczaj robię z mięsem z rosołu.

Składniki:

  • Farsz mięsny

    500 g mięsa rosołowego - ugotowanego
    2 cebule
    30 g masła,
    sól, pieprz



    Ciasto pierogowe

    3 szklanki mąki
    250 ml ciepłej wody
    1 łyżka masła
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem w/g przepisu p. macieja kuronia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Mięso drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Wrzucamy mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kilka chwil przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać trochę wywaru z mięsa.
  • 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką,
  • 3. następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować