Pierogi z mięsem - przepis mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
2.Grzyby moczymy przez noc. Cebulę dusimy, dodajemy grzyby i razem dusimy. Mięso gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz by ostygło. Mięso mielimy, na końcu mielimy również cebulę i mięso. Dodajemy przyprawy i wszystko razem mieszamy. Jak farsz jest bardzo suchy możemy dodać trochę rosoły, na którym gotowało się mięso. Farsz najlepiej odstawić na noc by był sztywny wtedy najlepiej zawija się pierogi.
3.Z ciasta wykrawamy kawałek. Wałkujemy go cienko. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka. Kółka nadziewamy farszem i kształtujemy pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem oliwy ok. 5 min. I tak naprawdę już są gotowe ja jednak wolę rumiane i chrupiące dlatego po ugotowaniu wykładam wrzucam je na patelnię i podsmażam na sklarowanym maśle.
Porady
Takie pierogi często podaję w zupie np. w barszczu czerwonym lub kapuśniaku.
Komentarze