Pierogi z mięsem - przepis mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak dzieciństwa. Pyszne pożywne chrupiące pierogi z mięsem podane ze szklanką bulionu wołowego lub barszczem czerwonym.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki
    15 - 20 dag roztopionego masła
    ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
    sól

    Farsz:
    1,5 kg mięsa wołowiny lub wieprzowiny (może być pół na pół)
    2 cebule
    2 łyżki sklarowanego masła
    2- 3 suszone podgrzybki
    sól
    pieprz ziołowy
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - przepis mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
  • 2. Grzyby moczymy przez noc. Cebulę dusimy, dodajemy grzyby i razem dusimy. Mięso gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz by ostygło. Mięso mielimy, na końcu mielimy również cebulę i mięso. Dodajemy przyprawy i wszystko razem mieszamy. Jak farsz jest bardzo suchy możemy dodać trochę rosoły, na którym gotowało się mięso. Farsz najlepiej odstawić na noc by był sztywny wtedy najlepiej zawija się pierogi.
  • 3. Z ciasta wykrawamy kawałek. Wałkujemy go cienko. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka. Kółka nadziewamy farszem i kształtujemy pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem oliwy ok. 5 min. I tak naprawdę już są gotowe ja jednak wolę rumiane i chrupiące dlatego po ugotowaniu wykładam wrzucam je na patelnię i podsmażam na sklarowanym maśle.

Porady

Takie pierogi często podaję w zupie np. w barszczu czerwonym lub kapuśniaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować