Pierogi z mięsem na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, zalać 1/4 szklanki oleju, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wymieszać. Do tego stopniowo dodawać gorącej wody i zagniatać do czasu uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Ilość wody jest zależna od konsystencji ciasta.
2.Łopatkę ugotować do miękkości w wodzie przyprawionej solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi
3.Wątróbkę usmażyć na oleju
4.Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu z wątróbki
5.Mięso z łopatki, wątróbkę, cebulę z czosnkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem
6.Ciasto rozwałkować na cieniutki placek i wycinać szklanką kółka. Nadziewać je łyżeczką mięsnego nadzienia, posmarować brzegi wodą i dokładnie zlepić.
7.Tak przygotowane pierożki wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok. 3 min od wypłynięcia.
8.Podawać ze zrumienioną cebulą i skwarkami.
9.Druga kombinacja polegała na tym, że ciasto pokroiłam na kwadraty, każdy z nich nadziałam mięsem i złożyłam na trójkąt zlepiając brzegi widelcem. Tak przygotowane wrzuciłam na głęboki, rozgrzany olej i smażyłam około 3 minut na złoto. Świetne zarówno na gorąco, jak i na zimno jako przekąska.
Komentarze