Rewelacyjne pierogi z farszem mięsnym podane z rucolą, suszonymi pomidorami i orzechami zaskoczą wszystkich nie tylko swoim wyglądem ale i boskim smakiem, polecam :)
45 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka wrzątku
2 łyżki masła
Szczypta soli
Farsz:
400-500 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub polędwiczki wieprzowej
½ pęczka szczypiorku
½ papryczki chilli
1 jajko
Sól, pieprz
Dodatkowo :
4-6 pomidorów suszonych
½ opakowania rucoli
4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki orzechów włoskich
Pierogi z mięsem mielonym, rucolą, i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto : masło rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, i wlewamy gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Mieszamy składniki za pomocą widelca. Kiedy składniki się połączą, przekładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Farsz: Mięso mielone mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem i papryczką chilli. Wbijamy jajko i wyrabiamy mięso rękę. Kiedy składniki dobrze się połączą mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze, odstawiamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek przez 4-5 minut. Ugotowane pierogi odsączamy przekładamy do miski, posypujemy posiekanymi orzechami, umytą rucoli i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych ), posypujemy świeżo zmielonymi pieprzem i delikatnie wszystko mieszamy.
Pierogi nakładamy wraz z rucoli, pomidorami i orzechami na talerze i serwujemy gorące, smacznego ; )
Komentarze