Pierogi z mięsem i śliwką

4.49 (182 ocen)

  • 6 godz.

Pierogi z mięsem i śliwką, zachwycają swoim oryginalnym smakiem. Kiedy gotuję pierogi dla mojej rodziny, to właśnie mięsne ze śliwką znikają najszybciej z talerza.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    400 g surowego boczku
    200 g suszonej śliwki
    1 kg mąki
    2 szklanki wrzącej wody
    3/4 szklanki oleju
    sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso z łopatki gotujemy wraz z boczkiem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim ponad godzinę.
    2. Następnie mielimy ugotowane mięso wraz z suszoną śliwką. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wyrabiamy farsz.
    3. Mąkę wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i olejem, dodajemy sól. Mieszamy ciasto łyżką, po lekkim wystygnięciu wyrabiamy gładkie ciasto na pierogi.
    4. Na końcu lepimy pierogi i gotujemy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować