Pierogi z mięsem i śliwką, zachwycają swoim oryginalnym smakiem. Kiedy gotuję pierogi dla mojej rodziny, to właśnie mięsne ze śliwką znikają najszybciej z talerza.
6 godz.
Składniki:
1 kg łopatki
400 g surowego boczku
200 g suszonej śliwki
1 kg mąki
2 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki oleju
sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Pierogi z mięsem i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso z łopatki gotujemy wraz z boczkiem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim ponad godzinę.
2. Następnie mielimy ugotowane mięso wraz z suszoną śliwką. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wyrabiamy farsz.
3. Mąkę wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i olejem, dodajemy sól. Mieszamy ciasto łyżką, po lekkim wystygnięciu wyrabiamy gładkie ciasto na pierogi.
4. Na końcu lepimy pierogi i gotujemy.
Smacznego.
Komentarze