Pierogi przygotowuje gdy zosteje mi gotowane mieso zazwyczaj z rosołu.
Składniki:
Ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
letnia przegotowana woda
Farsz:
½ kg kapusty kiszonej
30 dag gotowanego mięsa drobiowego ( ja wykorzystuje z rosołu)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1/3 margaryny
sól, pieprz
Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól, stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy do woreczka aby ciasto odpoczęło (będzie również bardziej elastyczne), odstawiamy na 30 min.
2.Farsz: Kapustę płuczemy i drobno siekamy. W rondelku roztapiamy margarynę i wrzucamy kapustę. Dusimy pod przykryciem, w razie konieczności możemy podlać wodą. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy pokrojone drobno mięso, pietruszkę oraz przyprawiamy do smaku. Farsz studzimy.
3.Ciasto dzielimy na dwie części, każdą cienko rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Ciepłe pierogi polewamy podsmażoną cebulką.
Komentarze