Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

5 (156 ocen)

Pierogi przygotowuje gdy zosteje mi gotowane mieso zazwyczaj z rosołu.

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    ½ łyżeczki soli
    letnia przegotowana woda
    Farsz:
    ½ kg kapusty kiszonej
    30 dag gotowanego mięsa drobiowego ( ja wykorzystuje z rosołu)
    2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    1/3 margaryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól, stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy do woreczka aby ciasto odpoczęło (będzie również bardziej elastyczne), odstawiamy na 30 min.
  • Farsz 2. Farsz: Kapustę płuczemy i drobno siekamy. W rondelku roztapiamy margarynę i wrzucamy kapustę. Dusimy pod przykryciem, w razie konieczności możemy podlać wodą. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy pokrojone drobno mięso, pietruszkę oraz przyprawiamy do smaku. Farsz studzimy.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą cienko rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Ciepłe pierogi polewamy podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować