Pierogi z mięsem i kapustą

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Klasyczne polskie pierożki-od dziecka lubiłam je jeść,na takiej kuchni się wychowałam,obowiązkowo w menu musiały znaleźć się choć raz na miesiąc...:)Zmieniłam tylko przyprawy po swojemu bo moja Mama dodawała do nich tylko sól i pieprz.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 czubate szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli
    mąka do podsypania ciasta

    Farsz:
    80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu
    1,5 kg kiszonej kapusty
    3 cebule
    sól do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
    jarzynka lux do smaku
    przyprawa gajowego do smaku
    słonina do okrasy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Pierogi z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek.
  • 2. Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody.
  • 3. Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą .

    Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą czarnym pieprzem,szczyptą przyprawy gajowego i jarzynką .
  • 4. Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy ciasto i wykrawaczką wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepiamy brzegi palcami.

    Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować