pierogi z mięsem,boczkiem i szpinakiem

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

może wydawać się pracochłonne,ale smak wynagrodzi wszystko

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gr mąki
    jedno żółtko
    ciepła woda
    300 gr łopatki lub karczku
    200 gr wędzonego boczku
    250 gr szpinaku,może być mrożony
    sól,pieprz,
    dwa ząbki czosnku

Pierogi z mięsem,boczkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso ugotować i zmielić,boczek zmielić,szpinak podgrzać,odparować ,doprawić,dodać zmiażdżony czosnek,połączyć z masą mięsną
    do mąki wbić żółtko,dodać tyle letniej wody ,żeby wyrobić elastyczne ciasto,rozwałkować,wykrawać kółka,nakładać farsz,zlepiać pierogi
    wrzucić na osolony wrzątek,po wypłynięciu gotować ok.3min,okrasić zrumienioną cebulką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy