Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pierogi robiła moja babcia.. mama.. teraz robię ja! Ruskie, z kapustą i grzybami i te najbardziej lubiane przez mojego męża – pierogi z mięsem!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    • ok. 400 g surowego boczku (bez żeberek)
    • ok. 700 g mięsa wołowego (użyłam łopatki wołowej)
    • ok. 900 g karkówki wieprzowej bez kości
    • 1 kg cebuli
    • 2-3 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
    • 4-5 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    • kawałek selera
    • sól
    • pieprz
    • pieprz ziołowy
    • majeranek
    • rozmaryn
    • olej

    Składniki na ciasto:
    • 500 g mąki tortowej
    • ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
    • 1 łyżka oleju
    • mąka do podsypywanie ciasta

    Dodatkowo:
    • 2-3 cebule
    • 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywa (marchewki, pietruszkę i selera nie obieramy przed gotowaniem, zrobimy to później) gotujemy do miękkości . Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Warzywa obieramy i razem z mięsem mielimy w maszynce. Zmielone mięso i warzywa łączymy z podsmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem i rozmarynem. Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

    W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałek ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układam kulki farszu, przykrywam je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

    Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.
    Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
    Podajemy z podsmażoną cebulką!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować