Pierogi z mięsem

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Mój tani, smaczny przepis. Wiwat pierogi!

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 szklanka ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    sól

    nadzienie:
    40 dag ugotowanego mięsa z rosołu
    1 dymka
    1 łyżka masła do zeszklenia cebuli
    1 jajko
    zioła prowansalskie
    oregano
    tymianek
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Ugotowane mięso, które zostało mi z niedzielnego rosołu, zmieliłam, dymkę drobno pokroiłam podsmażyłam na patelni na maśle, ostudzoną dodałam do mielonego mięsa.
    Następnie wbiłam jajko, przyprawiałam szczyptą ziół prowansalskich, dodałam odrobinę oregano, suszonego tymianku, oraz do smaku przyprawiłam szczyptą pieprzu i soli, dokładnie wymieszałam farsz.
  • 2. Ciasto: Przesiałam mąkę na stolnicę, zrobiłam dołek, wbiłam jajko, wlałam ciepłą wodę, olej, dodałam szczyptę soli i zarobiłam ciasto.
    Ciasto jest dobre wtedy gdy jest lepkie i ciągłe.
  • Pierogi z mięsem 3. Rozwałkowałam ciasto na placki o grubości 6 mm i przy pomocy literatki wyciełam krążki, na nie kładłam nadzienie i zlepiałam. Pierogi wrzuciłam do gorącej, osolonej wody, po wrzuceniu zamieszałam pierogi,
    żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu na wierzch, gotowałam jeszcze je 3 minuty.

Porady

Zahartuj pierogi po ugotowaniu: czyli włóż je na minutę do zimnej wody, a wtedy nie będą się razem sklejać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Oregano Tymianek Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować