Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Nadzienie: Ugotowane mięso, które zostało mi z niedzielnego rosołu, zmieliłam, dymkę drobno pokroiłam podsmażyłam na patelni na maśle, ostudzoną dodałam do mielonego mięsa.
Następnie wbiłam jajko, przyprawiałam szczyptą ziół prowansalskich, dodałam odrobinę oregano, suszonego tymianku, oraz do smaku przyprawiłam szczyptą pieprzu i soli, dokładnie wymieszałam farsz.
2. Ciasto: Przesiałam mąkę na stolnicę, zrobiłam dołek, wbiłam jajko, wlałam ciepłą wodę, olej, dodałam szczyptę soli i zarobiłam ciasto.
Ciasto jest dobre wtedy gdy jest lepkie i ciągłe.
3.Rozwałkowałam ciasto na placki o grubości 6 mm i przy pomocy literatki wyciełam krążki, na nie kładłam nadzienie i zlepiałam. Pierogi wrzuciłam do gorącej, osolonej wody, po wrzuceniu zamieszałam pierogi,
żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu na wierzch, gotowałam jeszcze je 3 minuty.
Porady
Zahartuj pierogi po ugotowaniu: czyli włóż je na minutę do zimnej wody, a wtedy nie będą się razem sklejać.
Komentarze