Pierogi z mięsem z kurczaka

  • wyświetlono: 86 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne pierogi z mięsem. Cienkie ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia mięsnego w środku. Do tego ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek. Polecam!

tasty-and-fit
  • 50 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
500g mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
1 jajko
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Farsz:
4 pałki kurczaka (ok 500g)
4 plastry schabu
1-2 marchewki
1 korzeń pietruszki
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Liść laurowy, ziele angielskie


Dodatkowo:
Bułka namoczona w mleku lub wodzie
Wywar z gotowania mięsa lub rosół
Można dodać ulubione zioła- koperek, natkę pietruszki itp

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z mięsem z kurczaka

  • pierogi1. Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta.

    Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.
  • pierogi2. Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta.

    Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogipierogi z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

Tortilla z mięsem mielonym/kurczakiem

Dodane przez: joanna_j

Tortilla z kurczakiem/mięsem mielonym

Smaczne, szybkie w przyrządzeniu...

knedle z mieem

Dodane przez: CattiBrie

Knedle z mięsem

Pierwszy raz robiłam knedle z mięsem......

Kurczak z mięsem mielonym i dynią

Dodane przez: Jaga85

Kurczak z mięsem mielonym i dynią

Upieczony na rumiano kurczak oraz...

Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka

Dodane przez: Joanna Kryla

Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka

W lodówce zostało mi 8 gotowanych...

Sajgonki z mięsem mielonym

Dodane przez: danusia19671

Sajgonki z mięsem mielonym

Wersja sajgonek z mięsem mielonym...

Pyzy z mięsem

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Pyzy z mięsem

Może długo się je robi, bo trzeba...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE