Pierogi z mięsem z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne pierogi z mięsem. Cienkie ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia mięsnego w środku. Do tego ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek. Polecam!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki pszennej
    1 szklanka wrzątku
    1 jajko
    1-2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    4 pałki kurczaka (ok 500g)
    4 plastry schabu
    1-2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz
    Liść laurowy, ziele angielskie


    Dodatkowo:
    Bułka namoczona w mleku lub wodzie
    Wywar z gotowania mięsa lub rosół
    Można dodać ulubione zioła- koperek, natkę pietruszki itp
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z mięsem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta.

    Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.
  • pierogi 2. Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta.

    Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować