Pierogi z mięsem z wczorajszego rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z rosołu wyjąć mięso i oddzielić od kości i skóry. Wyjąć również warzywa. Wszystko razem zmielić. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć z solą i pieprzem. Dodać do zmielonego mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Dolać szklankę lub mniej, w zależności od konsystencji rosołu. Dobrze ze sobą połączyć i odstawić na troszkę.
2.Przygotować ciasto z podanych składników. Odłożyć na 10min, aby ciasto odpoczęło. Następnie odcinać po kawałku, robić rulon, odkrajać kawałeczki (jak na kopytka), spłaszczyć palcem i następnie rozwałkować każdy placek. Napełniać farszem i ugotować w osolonej z odrobiną oleju wodzie.
Komentarze