Pierogi z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    mąka - 80 g
    gotowana woda - 65 ml
    sól- szczypta
    Nadzienie :
    żółtka - 1 szt
    masa marcepanowa - 50 g
    sok z cytryny - 2 łyżki
    morele suszone - 50 g
    śliwki suszone - 50 g
    Polewa :
    migdały mielone - 1 łyżka
    cukier -1 łyżka
    cynamon - szczypta
    masło - 1,5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką.
    Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić.
  • 2. Nadzienie :
    Do miski dodać żółtko, masę marcepanową i sok z cytryny, dobrze zmiksować.
    Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone owoce, dokładnie wymieszać.
    Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać porcje nadzienia.
    Dobrze zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie, około 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
    Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze.
  • 3. Polewa:
    Na patelni roztopić masło, dodać resztę składników, doprowadzić do zagotowania.
    Podawać pierogi polane masełkiem z migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM

To może cię zainteresować