Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na targu dorwałam jeszcze truskawki zapraszam zatem na pierogi z serem i sosem truskawkowym na zakończenie sezonu truskawkowego ;D

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka gorącej wody
    1 łyżka rozpuszczonego masła
    Szczypta soli

    Farsz:
    500 gram sera białego
    3-4 łyżki brązowego cukru (jeśli lubicie słodszy farsz dodajcie więcej cukru – do smaku)
    Skórka otarta z 1 limonki
    1 łyżeczka soku z limonki
    3 żółtka

    Sos truskawkowy:
    250 gram truskawek
    2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (można zastąpić miodem lub cukrem)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, dodaje szczyptę soli, po środku robię wgłębienie i wlewam w nie gorącą wodę i roztopione masło – mieszam wszystko za pomocą drewniane łyżki, następnie (ostrożnie – ciasto jest gorące ), pomału zagniatam rękami ciasto. Kiedy ciasto stanie się elastyczne i gładkie przykrywam je ściereczką i odstawiam na 30 minut aby odpoczęło.

    W międzyczasie w miseczce rozgniatam widelcem ser biały i mieszam go z otartą skorą z limonki, sokiem z limonki i cukrem – mieszam tak długo aż cukier przestanie chrzęścić między zębami. Wtedy dodaje żółtka i mieszam wszystko raz jeszcze.

    Truskawki blendujemy a następnie przecieramy przez sitko (jeśli nie przeszkadzają nam pesteczki czynność przecierania możemy pominąć) i przelewamy do rondelka. Truskawki doprawiamy do smaku sokiem z czarnego bzu a następnie odparowujemy go na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

    Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy 1 łyżeczkę farszu i sklejamy.

    Pierogi gotujemy 4 minuty, wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru wody. Pierogi polewamy sosem (lub układamy je na nim) i serwujemy udekorowane skorą z limonki i świeżymi truskawkami, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Owoce Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować