Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Do wykonania możemy wziąć blanszowane mrożone kurki, jeśli nie mamy kurek można wykorzystać suszone grzyby.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kartofle duże: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - mąka kartoflana: 1 łyżka
    - sól: 3 łyżeczki
    - kurki: 40 dekagramów
    - masło: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól i pieprz do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kurkami 1. 2 duże kartofle obrać ze skórki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, gotować do miękkości z 1 łyżeczką soli. Kartofle odcedzić i wystudzić. Dokładnie dusić za pomocą praski do kartofli tak by nie było grudek.
  • Pierogi z kurkami 2. Przygotowanie ciasta na pierogi: do uduszonych kartofli dodać 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodać jedno jajko i dokładnie wyrobić masę ręką, jeśli sie lepi do dłoni podsypać mąką. Posypać deskę mąką aby sie do niej nie lepiło ciasto, odcinać po kawałku z ciasta i za pomocą wałka (który też jest dobrze posypać mąką) wałkować ciasto na cienkie kawałki, z których wyciskać koła za pomocą formy do pierogów lub szklanki.
  • Pierogi z kurkami 3. Farsz: W między czasie przygotować farsz z kurek. Dokładnie je oczyścić, szybko przelać wodą na sicie, ale tak by nie nasiąkły wodą i odcedzić. Rozdrobnić je na mniejsze kawałki, wsypać kurki na patelnię , dodać kopiastą łyżkę masła, dusić aż płyn z kurek odparuje, następnie dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista ale nie usmażona na złoto. Przestudzić farsz.
  • Pierogi z kurkami 4. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu, zlepić je dokładnie jak normalne pierogi. Układać gotowe pierogi na desce posypanej mąką. Z tego przepisu wychodzi 16 sztuk.
  • Pierogi z kurkami 5. Zagotować wodę w dość szerokim garnku, dodać 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem (żeby nam pierogi nie popękały) i wkładać pierogi, zamieszać ostrożnie łyżką cedzakową by się pierogi nie przylepiły do dna i gotować 5-7 minut od wypłynięcia. (musimy patrzeć jak wyglądają pierogi). Pierogi wyciągać ostrożnie łyżką cedzakową na talerz, polać pierogi resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować