Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 duże kartofle obrać ze skórki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, gotować do miękkości z 1 łyżeczką soli. Kartofle odcedzić i wystudzić. Dokładnie dusić za pomocą praski do kartofli tak by nie było grudek.
2.Przygotowanie ciasta na pierogi: do uduszonych kartofli dodać 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodać jedno jajko i dokładnie wyrobić masę ręką, jeśli sie lepi do dłoni podsypać mąką. Posypać deskę mąką aby sie do niej nie lepiło ciasto, odcinać po kawałku z ciasta i za pomocą wałka (który też jest dobrze posypać mąką) wałkować ciasto na cienkie kawałki, z których wyciskać koła za pomocą formy do pierogów lub szklanki.
3.Farsz: W między czasie przygotować farsz z kurek. Dokładnie je oczyścić, szybko przelać wodą na sicie, ale tak by nie nasiąkły wodą i odcedzić. Rozdrobnić je na mniejsze kawałki, wsypać kurki na patelnię , dodać kopiastą łyżkę masła, dusić aż płyn z kurek odparuje, następnie dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista ale nie usmażona na złoto. Przestudzić farsz.
4.Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu, zlepić je dokładnie jak normalne pierogi. Układać gotowe pierogi na desce posypanej mąką. Z tego przepisu wychodzi 16 sztuk.
5.Zagotować wodę w dość szerokim garnku, dodać 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem (żeby nam pierogi nie popękały) i wkładać pierogi, zamieszać ostrożnie łyżką cedzakową by się pierogi nie przylepiły do dna i gotować 5-7 minut od wypłynięcia. (musimy patrzeć jak wyglądają pierogi). Pierogi wyciągać ostrożnie łyżką cedzakową na talerz, polać pierogi resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.
Komentarze