Pierogi z kurkami i warzywami

  • wyświetlono: 298 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

domowe pierogi to jest to ....

IMG_20200815_103145

Składniki


Nadzienie :
1,5 szk kurek blanszowanych
1 cebula
3 suszone pomidory ( odsączone z oleju )
1 czubata łyżka kaparów
1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka bułki tartej
4 łyżki oleju rzepakowego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Ciasto :
750 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
375 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kurkami i warzywami

  • 1. Nadzienie :
    Mieszankę rozmrozić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kurki posiekać, pomidory pokroić w kostkę, kapary odsączyć z zalewy. W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić wszystkie składniki nadzienia ( oprócz bułki tartej ) i podsmażyć. Doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć do miękkości warzyw. gdy farsz jest gotowy wsypać bułkę tartą i wymieszać farsz ( bułka wchłonie wszystkie soki farszu ). Farsz zostawić do przestudzenia i zabrać się za ciasto.
  • 2. Ciasto :
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać gorącą wodę. Lekko przemieszać składniki i połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć zawartość miski na czysty blat lub stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  • 3. Pierogi :
    Ciasto dzielić na kawałki, część do wałkowania kłaść na blacie a pozostałą część zakryć ściereczką. Porcje ciasta wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia. Dokładnie zlepiać pierogi aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Pierogi układać na ściereczce, zakrywać drugą. Gotowe pierogi gotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną oleju przez kilka minut od wypłynięcia. Pierogi można podać okraszone lub same z surówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogimoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z warzywami i boczkiem

Dodane przez: zzewa

Pierogi z warzywami i boczkiem

domowe pierogi sa najlepsze

Pieczone pierogi z mięsem i warzywami z rosołu

Dodane przez: rena123

Pieczone pierogi z mięsem i warzywami z rosołu

Pierogi z ciasta drożdżowego z...

Pierogi z zieloną soczewicą, warzywami i suszonymi pomidorami

Dodane przez: 2milutka

Pierogi z zieloną soczewicą, warzywami i...

Pierogi z różnymi farszami mogłabym...

pierogi z kurkami

Dodane przez: pati197799

PIEROGI PIECZONE Z KURKAMI

IDEALNE DO BARSZCZYKU

pierogi

Dodane przez: Ika 1961

Pierogi z sarniną i kurkami

Niezwykle pyszne i aromatyczne...

Pierogi z mięsem drobiowym, warzywami i kaszą jaglaną

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z mięsem drobiowym, warzywami i kaszą...

Nie znam nikogo kto nie lubi pierogów....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE