Pierogi z krówkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mleczaj smaczny u nas popularnie nazywany krówką, gdyż podczas krojenia wydziela charakterystyczne mleczko.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    około 2 szklanki gorącej wody
    łyżeczka soli

    farsz:
    1,5 szklanki zielonej soczewicy
    500 g krówek
    200 g masła
    2 cebule
    sól morska
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy

    boczek surowy wędzony

Pierogi z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Zagniatamy ciasto z krupczatki, masła, soli i wody. Elastyczne ciasto przekładamy do foliowego woreczka i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • 2. farsz:
    Zieloną soczewicę namaczamy w zimnej wodzie na 30 minut. Odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

    Grzyby kroimy na kawałki dusimy na maśle z cebulą. Doprawiamy je solą, pieprzem czarnym i ziołowym.

    Zimną soczewicę i przestudzone grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki i wałkujemy na okrągłe placuszki. Nakładamy czubatą łyżkę farszu i zlepiamy pierogi.

    Pierogi gotujemy po około 15 - 20 sztuk w osolonym wrzątku.

    Pierogi możemy podawać od razu z wody z okrasą ze smażonego boczku z cebulką lub odsmażone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy