Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
50 dag kapusty kiszonej
1 cebula
sól,pieprz
2 łyżki masła lub margaryny do uduszenia
Do polania:
mała cebula
3 łyżki masła lub margaryny
Pierogi z kiszoną kapustą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
kapustę wypłukać,zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości,odcedzić.Odcedzoną kapustę pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i udusić na maśle,dodać do kapusty.Całość dusić kilka minut,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Ostudzić.
2.Ciasto:
z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.Wałkować,wycinać kółka i nakładać farsz,lepić pierogi.
3.Gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzić.
4.Cebule obrać i pokroić,zrumienić na maśle.Ugotowane pierogi polewać zrumienioną cebulką.
Komentarze