Pierogi z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszankę lekko nacinamy i ściągamy flak, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Na dwie minuty wkładamy do mikrofalówki lub przesmażamy na patelni.
Boczek oraz cebulę drobno kroimy, smażymy na złoty kolor, pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z kaszanką.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w środku zagłębienie, wbijamy jajko i przysypujemy mąką. Wodę mieszamy z solą i powoli dodając wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie stanowić w miarę jednolitą kulkę, dodajemy cztery łyżki oleju i wyrabiamy dokładnie przez dziesięć minut.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą wałkujemy na cieniuteńki, około milimetrowy (a nawet cieńszy) placek. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy.
Gotowe pierogi gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką.
Komentarze