Pierogi z kaszanką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Nawet Ci, którzy się zapierali, że kaszanki nienawidzą - jedli z przyjemnością. ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3,5 szklanki mąki na pierogi
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka soli
    4 łyżeczki oleju
    1 jajko
    Farsz:

    1 kg dobrej jakości kaszanki
    100 g wędzonego boczku
    2 białe cebule
    spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    szczypta soli

Pierogi z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszankę lekko nacinamy i ściągamy flak, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Na dwie minuty wkładamy do mikrofalówki lub przesmażamy na patelni.

    Boczek oraz cebulę drobno kroimy, smażymy na złoty kolor, pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z kaszanką.

    Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w środku zagłębienie, wbijamy jajko i przysypujemy mąką. Wodę mieszamy z solą i powoli dodając wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie stanowić w miarę jednolitą kulkę, dodajemy cztery łyżki oleju i wyrabiamy dokładnie przez dziesięć minut.

    Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą wałkujemy na cieniuteńki, około milimetrowy (a nawet cieńszy) placek. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy.

    Gotowe pierogi gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy