Pierogi z kaszanką

0 (0 ocen)

  • Średni

danie z kuchni bieszczadzkiej

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    - Mąka pszenna typ 550 (luksusowa): 400 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - ciepła woda: 100 mililitrów
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ:
    - Kaszanka z podrobami: 400 gramów
    - cebula: 200 gramów
    - Masło klarowne: 20 gramów
    - musztarda: 40 gramów
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Pierogi z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na klarownym maśle wraz z kaszanką wyciągniętą z flaka, musztardą i świeżym tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Z mąki, jajka, wody i łyżeczki soli zagnieść elastyczne ciasto, a następnie odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wytnij małe krążki. Na każdy połóż kulkę chłodnego farszu i dokładnie zlep.
  • 4. Surowe pierożki wrzucaj do wrzątku i gotuj przez 6 minut. Podawaj z kiszonymi ogórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy