Pierogi z kaszanką

0 (0 ocen)

dla smakoszy kaszanki w różnej postaci

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    3/4 łyżeczki soli
    1 jajko
    ciepła woda

    Nadzienie:
    kaszanka
    przyprawy wedle uznania

    Okrasa:
    1/4 cebuli
    2 łyżki masła

Pierogi z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, dodać sól, wbić jajko, zagniatać dodając ciepłą wodę- tyle ile ciasto "przyjmie". Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne, zawinąć w kulkę, przykryć ściereczką.

    Kaszankę rozdrobnić, przyprawić.

    Okrasa: cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.

    Odciąć kawałek ciasta, rozwałkować cienko, wykrawać koła za pomocą przyrządu do robienia pierogów. Na środku ciasta położyć farsz, zlepić brzegi.

    Pierogi gotować w osolonej wodzie, poczekać aż wypłyną i chwilkę gotować. Wyjąć pierogi za pomocą łyżki cedzakowej, polać okrasą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy