Pierogi z kaszą pęczak i kurkami

  • wyświetlono: 59 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dla wszystkich wielbicieli pierogów, tradycyjny specjał polskiej kuchni w nowej, jesiennej odsłonie. Farsz do pierogów to połączenie ugotowanej i zmielonej kaszy pęczak, kurek podsmażonych z cebulką i aromatycznego koperku.

ja
  • 1 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Nadzienie
1 szklanka kaszy pęczak,
20 dag kurek,
1 cebula,
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz do smaku.

Ciasto
35 dag mąki (np. wrocławska, poznańska),
1 jajko,
1/4 łyżeczki soli,
ok. 1/8 l wody (pół szklanki).

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kaszą pęczak i kurkami

  • 1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. W niedużym garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać 1/4 łyżeczki soli. Do gotującej się wody dodać kaszę i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Garnek z kaszą zawinąć w ręcznik i schować pod kołdrę (lub inne cieplutkie miejsce) na około 1 godzinę aby kasza doszła i wchłonęła całą wodę. Ugotowaną kaszę ostudzić.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kurki. Całość smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
  • 3. Przestudzoną kaszę zmielić w maszynce do mięsa, dodać podsmażone kurki i koperek. Nadzienie do pierogów dokładnie wymieszać. Można je jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Mąkę przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wbić do niego jajko. Widelcem rozmieszać jajko i powoli wlewać wodę. Składniki mieszać zagarniając mąkę z brzegów wgłębienia do środka, aż uzyskamy gęstą papkę. Na koniec zagnieść rękami elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć pokrywką lub ściereczką i dać mu odpocząć przez 10-15 minut.
  • 5. Ciasto rozwałkować porcjami dość cienko na podsypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym, wykroić szklanką lub specjalną foremką krążki o średnicy ok. 5-6 cm.
    Na środek krążka nałożyć łyżeczką nadzienie, złożyć na pół i zlepić brzegi uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Przygotowane pierogi ułożyć na desce podsypanej mąką i przykryć ściereczką żeby nie obeschły.
  • 6. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierogi wkładać partiami do wrzącej wody, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną, gotować bez przykrycia przez 3-4 minut. Wybrać łyżką cedzakową na durszlak aby odsączyć z nadmiaru wody.
  • 7. Pierogi podawać z wody lub podsmażyć przed podaniem lekko rumieniąc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogicebulakoperekkuchnia polskakasza pęczakkuchnia tradycyjnasezon na kurkisezon na grzybyStary Zeszyt

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Kasza gryczana i biały ser, to...

pierogi z kaszą i podrobami

Dodane przez: luna19

Pierogi z kaszą gryczaną i podrobami drobiowymi

Pierogi z wykorzystaniem żołądków...

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami

Co za smak i zapach… Uwielbiam...

Pierogi z kaszą i serem

Dodane przez: luna19

Pierogi z kaszą i serem

Różnorodność pierogów w kuchni...

pierogi z kaszą

Dodane przez: Bożena Z.

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi

pierogi z farszem z kaszy gryczanej...

Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką

Dodane przez: Ania_L

Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką

Kurki i soczewica to niezwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE