Pierogi z kaszą pęczak

4.5 (160 ocen)

  • 35 min

Pierogi nie muszą być nudne . Zawsze anjdzie się sposób by je urozmaicić.

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g sera białego tłustego,
    800 g ugotowanych ziemniaków
    100 g kaszy pęczak jęczmiennej
    6 łyżek margaryny roztopionej,
    3 szklanki mąki,
    2 jajka,
    2 łyżki oleju,
    woda ile zabierze ciasto
    pieprz do smaku,
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy ser i ugotowany pęczak. Mieszamy.
    Dolewamy margarynę ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Dokładnie łączymy ze sobą .
  • 2. Z mąki , jaj , oleju i wody robimy ciasto takie by miało elastyczną konsystencje.

    Wałkujemy na stolnicy podsypując mąką .
    Foremką kwadrat wycinamy kształt lub nożem wykrawamy równe kwadraty.
  • 3. Na każdy nakładamy po kopiastej łyżeczce farszu.
    Zlepiamy w trójkąt ,brzegi dociskamy widelcem.
    Gotujemy w osolonym wrzatku około 5 minut od wypłyniecia na powierzchnię .
    Podajemy polane masełkeim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować