Pierogi z kaszą i twarogiem

0 (0 ocen)

Te pierogi zasmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    10 dag kaszy gryczanej

    1/2 kg białego sera

    jajko

    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    sól , pieprz

    2 łyżki masła

    duża cebula

Pierogi z kaszą i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu .

    Dokładnie osączyć .

    Po ostygnięciu wymieszać ją z rozgniecionym widelcem białym serem , jajkiem i posiekaną natką .

    Wyrobić jednolitą masę .

    Doprawić do smaku solą i pieprzem .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .

    Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .

    Na patelni rozpuścić masło , wrzucić posiekaną cebulę i na malutkim ogniu zeszklić ją .

    Pierogi podawać polane masłem z cebulą .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy