pierogi z kaszą i jabłkiem kraszone

0 (0 ocen)

  • 50 min

bardzo smaczne i oryginalne w smaku pierogi :)

  • 50 min

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej

    pół łyżeczki soli

    pół szkl wrzącej wody

    pół szkl gorącego mleka

    3 łyżki oleju


    farsz:

    1 woreczek kaszy gryczanej

    kostka twarogu (250g)

    25 dag boczku wędzonego

    1 duża cebula

    2 średniej wielkości jabłka (nie za słodkie)

    majeranek, sól, pieprz, czosnek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą i jabłkiem kraszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, jabłka obierz i również pokrój w kostkę.

    2 szkl mąki zalej wrzącą wodą i gorącym mlekiem i wymieszaj łyżką. Kiedy mąka wymiesza się z płynem dolej olej i uformuj kulkę, następnie odłóż ją na 15 min i przejdź do robienia farszu.
  • 2. Na patelni podsmaż boczek z cebulą, dodaj jabłka i przyprawy i smaż. Następnie dodaj kaszę i smaż dalej. Kiedy jabłka będą już miękkie dodaj twaróg, wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku - musi być słone i pierne z dobrze wyczuwanym majerankiem.
  • 3. Blat kuchenny wysyp częścią pozostałej mąki. Ręce oprósz mąką i wyrabiaj ciasto kilka minut co jakiś czas uderzając nim o blat (by się napowietrzyło). Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wykrój krążki np. szklanką. W dużym garnku zagotuj wodę i osól. Krążki nadziewaj farszem i zlepiaj w pierogi. Wrzucaj do gotującej się wody i gotuj aż wypłyną na wierzch. Podawaj polane masłem.

Porady

Przepis na 45 pierogów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować