Pierogi z kaszą gryczaną, serem białym i młodą cebulką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do tej pory kaszę gryczaną omijałam szerokim łukiem, nie smakowała mi po prostu, aż do dzisiaj, zrobiłam pierogi. Nie ukrywam, że pyszne wyszły. Dodałam do nich sera białego, młodej cebuli i lubczyku, który uwielbiam w potrawach. Pierogi udekorowałam dużą ilością zieleniny z domowego ogródka. Kto nie jadł takich pierogów to polecam. Nam bardzo smakowały.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    około 1 szklanka ciepłej wody

    Farsz:
    2 woreczki kaszy gryczanej białej ( łącznie 20 dag )
    10 dag sera białego półtłustego
    2 młode średnie cebule
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    masło lub margaryna do smażenia

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 młode średnie cebule
    masło lub margaryna do smażenia
    koperek świeży według uznania
    szczypiorek świeży według uznania
    sól do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną, serem białym i młodą cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ugotowaną odsączamy dokładnie z wody, wysypujemy do miski z woreczków i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości masła lub margaryny do miękkości i zrumienienia. Następnie dodajemy ją do kaszy, wkruszamy ser biały, dodajemy lubczyk, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
  • 3. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy sporą porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi.
  • 4. Gotowanie: Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane odcedzamy.
  • 5. Podanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości i zrumienienia na małej ilości masła lub margaryny. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem oraz usmażoną cebulką. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować