Pierogi z kaszą gryczaną , pieczarkami i serkiem wiejskim

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Pierogi z kaszą gryczaną , serkiem i pieczarkami , w sam raz na wigilijny stół.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - mąka - 250 g
    - jajko - 1 szt
    - olej - 1 łyżka
    - ciepła woda - 100 ml
    - sól - 1 łyżeczka
    Farsz:
    - kasza gryczana - 1 woreczek
    - pieczarki - 300 g
    - cebula - 1 szt
    - serek wiejski ziarnisty - 150 g
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z kaszą gryczaną , pieczarkami i serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1.
    Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto.

    Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.

    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

    Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy pokrojone drobno pieczarki.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Smażymy kilkanaście minut na wolnym ogniu.

    Dodajemy ugotowaną kaszę i serek wiejski.

    Dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku.

    Ciasto wyciągamy , rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.

    Napełniamy przygotowanym farszem.

    Sklejamy tworząc falbankę.

    Wrzucamy na wrzacą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.

    Podajemy np. ze skwarkami!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować