Juz tak mam ,ze najpierw musze sie troche "poczaic " na jakis przepis i po dosc dlugim czasie robie :). Ten farsz poraz pierwszy zachwalala moja sasiadka ,potem w internecie czytalam ,gzetach ,ksiazkach .
50 min
Składniki:
Ciasto:
0,5 litra maslanki
0,5 kg maki
szczypta soli
Farsz:
100 g kaszy gryczanej
200 g twarogu ( moze byc smietankowy)
1 cebula
1 jako
2 iyzki kwasnej smietany
sol,pieprz do smaku
Pierogi z kasza gryczana i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z maki i maslanki robimy ciasto pierogowe:
Przesiewamy make na stolnice,dodajemy szczypte soli ,robimy wglebienie i powoli wlewamy maslanke porcjami i zagniatamy ciasto. Musimy wziasc pod uwage ,ze maki sa rozne ,maslanki nalezy dodac tyle ile maka wchlonie . Nastepnie odstawiamy ciasto na jakies 20 min. ,aby sobie odpoczelo
2.Farsz:
Kasze ugotowac na sypko wedlug podanego przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzic.
3.Cebule pokroic w kostke i podsmazyc.
4.Kasze ,twarog ,jajko ,cebule mieszamy razem i doprawiamy do samku sola i pieprzem ,jezeli nadzienie bedzie zbyt suche ,nalezy wtedy dodac ok. dwoch lyzek kwasnej smietany.
5.Ciasto walkujemy .wycinamy krazki ,nakladamy farsz i sklejamy pierogi.Pierogi wrzucamy do gotujacej sie wody ,wyjmujemy po okolo 2-3 minutach od momentu wyplyniecia pierogow na wierzch. polewamy tluszczem z podsmazona cebulka.
Komentarze