Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

4.5 (146 ocen)

  • 40 min

Najlepsze pieroźki jakie dotychczas jadłam:)

  • 40 min

Składniki:

  • 125 gram kaszy gryczanej z grzybami
    2 duże cebule
    olej
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki letniej wody
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze gryczaną z grzybami wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy przez 15 minut. Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy do niej ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną, po czym przesmażamy całość jeszcze chwilkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do mąki wbijamy jajko, doprawiamy szczyptą soli i stopniowo dolewamy letnią wodę – zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki miseczką lub szerokim kubkiem. Do przestygniętej kaszy wbijamy jedno jajko, dokładnie mieszamy i na każdy krążek układamy 1-2 łyżeczki farszu, lepimy pierożki i gotujemy je około 5 minut na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju z dodatkiem soli i polewamy nią gorące pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej.

Porady

Dodaj duzo cebuli - podkreśli smak kaszy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować