Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze gryczaną z grzybami wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy przez 15 minut. Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy do niej ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną, po czym przesmażamy całość jeszcze chwilkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do mąki wbijamy jajko, doprawiamy szczyptą soli i stopniowo dolewamy letnią wodę – zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki miseczką lub szerokim kubkiem. Do przestygniętej kaszy wbijamy jedno jajko, dokładnie mieszamy i na każdy krążek układamy 1-2 łyżeczki farszu, lepimy pierożki i gotujemy je około 5 minut na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju z dodatkiem soli i polewamy nią gorące pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej.
Komentarze