Pierogi z kaszą gryczaną

4.48 (157 ocen)

  • 60 min

Pyszne, sycące danie - kolejny rewelacyjny sposób na pierogi i kaszę gryczaną.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    700 g mąki
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 szklanka wody
    szczypta soli

    FARSZ:
    200 g kaszy gryczanej
    100 g kaszy jęczmiennej
    350 g wędzonego boczku
    12 suszonych grzybów
    2 jaja
    cebula
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą o odstawiamy. Po około 1h gotujemy je w tej samej wodzie. Kasze gotujemy wg wskazań z opakowanie, ale w niesolonej wodzie.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek również kroimy.- podsmażamy na patelni i dodajemy do kasz. Na patelni po boczku rumienimy cebulę - również mieszamy z kaszami. Ugotowane grzyby drobno siekamy i dodajemy do farszu, który doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Łączymy z roztrzepanym jajem i odstawiamy do lodówki.
  • 3. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi.
  • 4. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut.
    Możemy podawać po ugotowaniu polane na przykład rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni :-)

Porady

Farsz jest lepszy, jeśli przyrządzimy go kilka godzin wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Kasza gryczana Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować