Pierogi z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Trochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Farsz:
    100 g kaszy gryczanej
    150 g wędzonego surowego boczku
    1 duża cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka bułki tartej
    sól ,pieprz
    Ciasto:
    400 g mąki
    250 ml gorącej wody
    jajko
    szczypta soli

Pierogi z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kaszy. Boczek kroimy w drobną kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do kaszy ,mieszamy. Całość ponownie smażymy na odrobinie masła ,zagęszczamy lekko bułką tartą (ciągle mieszając). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Ciasto

    W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

    Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy