Przepis na te pierogi wyniosłam z warsztatów kulinarnych ☺
2 godz.
Składniki:
Ciasto:jajko,mąka,woda.farsz:mięso mielone ok.pół kg lub 1 puszka konserwy,20 dag pieczarek,2 cebule,kasza jęczmienna.;.(ok.1 szklanki suchej),1kg kapusty kiszonej,sól i pieprz do smaku.
Pierogi z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dobra rada:najpierw przygotowujemy farsz: kaszę gotujemy gdy będzie prawie miękka przykrywamy aż zaparuje i odstawiamy na pół godz.;mieso mielone podsmażamy z cebulką i pieczarkami (konserwę mielimy),kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości,odcedzamy.wszystkie składniki mieszamy,doprawiamy do smaku.ciasto na pierogi:do miski wsypujemy mąkę,1 jajko,ciepłą wode lub bulion (rosół) i ugniatamy ciasto.dosypujemy mąki wg.potrzeby.wałkujemy i wycinamy krążki.nakładamy fsrsz na wycięte krążki,składamy na pół i przyciskami widelcem lub używamy maszynki co pierogów.
Porady
Gdy pierogi nie będą chciały się skleić posypujemy mąką.gotujemy w osolonej wodzie (kładziemy na wrzątek )do momentu wypłynięcia. Aby pierogi nie sklejały się po wyjęciu wkładamy je do zimnej wody z olejem.
Komentarze