Pierogi z kapustą papryką i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
FARSZ :
Wszystkie składniki na farsz pokroić w kostkę.
Do szerokiego rondla wlać olej, podgrzać go i wrzucić cebulę i obie papryki.
Smażyć do zrumienienia się cebuli a potem dodać kapustę i pokrojone mięsa.
Smażyć chwilę i dodać posiekany koper a następnie przyprawy do smaku.
Farsz połączyć z suchą kaszą manną i wystudzić.
2.
CIASTO I PIEROGI :
Do miski wsypać mąkę i sól, wlać wodę i jajko rozbełtane z olejem i wyrobić gładkie ciasto.
Porcje ciasta wałkować na cienkie placki i wycinać kółka np. szklanką.
Potem na każdy krążek nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi a następnie układać je na ściereczce i przykrywać drugą aby nie wyschły.
3.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i dodać trochę oleju ( ale nie jest to konieczne ).
Na wrzątek kłaść pierogi partiami i gotować od wypłynięcia kilka minut.
Gotowe wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszone smażoną cebulką i surówką.
Komentarze