Pierogi z kapustą papryką i mięsem

0 (0 ocen)

Pyszne pierogi z niecodziennym farszem Świetny sposób na wykorzystanie resztek różnych mięs.

Składniki:

  • FARSZ :
    250 g młodej kapusty
    1/4 żółtej papryki
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    100 g pieczonej karkówki
    300 g pieczonego kurczaka
    300 g perliczki z rosołu
    2 łyżki kaszy manny
    3 łyżki posiekanego koperku
    sól
    pieprz
    3 łyżki oleju rzepakowego
    CIASTO :
    ok. 750 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
    ok. 1,5 szk ciepłej wody
    1 jajko
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą papryką i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    FARSZ :
    Wszystkie składniki na farsz pokroić w kostkę.
    Do szerokiego rondla wlać olej, podgrzać go i wrzucić cebulę i obie papryki.
    Smażyć do zrumienienia się cebuli a potem dodać kapustę i pokrojone mięsa.
    Smażyć chwilę i dodać posiekany koper a następnie przyprawy do smaku.
    Farsz połączyć z suchą kaszą manną i wystudzić.
  • 2.
    CIASTO I PIEROGI :
    Do miski wsypać mąkę i sól, wlać wodę i jajko rozbełtane z olejem i wyrobić gładkie ciasto.
    Porcje ciasta wałkować na cienkie placki i wycinać kółka np. szklanką.
    Potem na każdy krążek nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi a następnie układać je na ściereczce i przykrywać drugą aby nie wyschły.
  • 3.
    W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i dodać trochę oleju ( ale nie jest to konieczne ).
    Na wrzątek kłaść pierogi partiami i gotować od wypłynięcia kilka minut.
    Gotowe wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszone smażoną cebulką i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować