Pierogi z kapusta, kiełbasą i jajkiem (ulubione) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Kapstę chwilkę gotujemy, odcedzamy, ponownie nastawiamy do gotowania. Gotujemy do miękkości ok 30min. Odcedzoną i wystudzoną kroimy, wsypujemy do dużej miski. Na odrobinie oleju rumienimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do kapusty. Kiełbasę i ugotowane jajka kroimy w małą kosteczkę, łączmy. Farsz mieszamy i przyprawiamy.
Ciasto:
Do przesianej mąki wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło i wodę.
Zagniatamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy, wycinamy szklanką okrągłe kółka. W środek umieszczamy farsz, zlepiamy.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3 min od wypłynięcia.
Komentarze