Pierogi z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, posypujemy solą i polewamy łyżką oleju. Robimy dołeczek na środku i wbijamy w niego jajko. Zagniatamy ciasto podlewając po troszkę wodą. W razie potrzeby można podsypać mąką.
Przygotowanie farszu:
Mięso nacieramy przyprawami i pieczemy w piekarniku około 1h. Jeżeli mięso mamy już gotowe pozostaje nam go zmielić w maszynce do mielenia.
Kapustę myjemy i kroimy na dwa lub cztery kawałki, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Kiedy jest już ugotowana, wyciągamy ją na talerz i studzimy. Po ostudzeniu mielimy kapustę w maszynce razem z mięsem.
Cebulkę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy zmielone mięso i kapustę i całość zapiekamy, do czasu, aż utworzy się zwarty farsz (około 20 min). Pod koniec doprawiamy obficie solą i pieprzem.
2.Wykonanie pierogów:
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy koła. Na każde nakładamy po łyżce farszu i kleimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.
3.Do polania:
Boczek kroimy w kostkę i topimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy poszatkowaną drobno cebulkę i dusimy kilka minut. Ugotowane pierogi polewamy tak przygotowaną omastą.
Komentarze