Pierogi z kapustą i mięsem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne danie na co dzień i od święta.

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO
    40dag mąki
    około szklanka wody
    1 jajko
    łyżeczka soli
    łyżka oleju

    FARSZ
    ćwiartka z dużej białej kapusty
    około 400 - 500 g pieczonego mięsa z łopatki/szynki wieprzowej
    1 mała cebula
    sól i pieprz


    dodatkowo (do polania po ugotowaniu) : cebulka lub kawałeczek boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę wysypujemy na stolnicę, posypujemy solą i polewamy łyżką oleju. Robimy dołeczek na środku i wbijamy w niego jajko. Zagniatamy ciasto podlewając po troszkę wodą. W razie potrzeby można podsypać mąką.

    Przygotowanie farszu:
    Mięso nacieramy przyprawami i pieczemy w piekarniku około 1h. Jeżeli mięso mamy już gotowe pozostaje nam go zmielić w maszynce do mielenia.

    Kapustę myjemy i kroimy na dwa lub cztery kawałki, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Kiedy jest już ugotowana, wyciągamy ją na talerz i studzimy. Po ostudzeniu mielimy kapustę w maszynce razem z mięsem.

    Cebulkę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy zmielone mięso i kapustę i całość zapiekamy, do czasu, aż utworzy się zwarty farsz (około 20 min). Pod koniec doprawiamy obficie solą i pieprzem.
  • 2. Wykonanie pierogów:

    Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy koła. Na każde nakładamy po łyżce farszu i kleimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.

  • 3. Do polania:

    Boczek kroimy w kostkę i topimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy poszatkowaną drobno cebulkę i dusimy kilka minut. Ugotowane pierogi polewamy tak przygotowaną omastą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować