Pierogi z kapustą i grzybami we włoskim cieście chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i robimy wgłębienie. Do niego wsypujemy drożdże, sól, cukier. Zalewamy wszystko wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę a nawet dwie.
W tym czasie przyrządzamy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Kapustę tniemy jak najdrobniej. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki. Kiedy odrobinę zmiękną dodajemy kapustę i smażymy około 10 min mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Dodajemy kaszę manną, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dosmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy ciasto zwiększy co najmniej dwa razy swą objętość rozwałkowujemy je na dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na środek nakładamy farsz, zlepiamy pierożki i widelcem doklejamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół , lub przy termoobiegu 160C) i pieczemy około 15-20 min. Zależy od wielkości pierogów.
Komentarze