Pierogi z kapustą i grzybami we włoskim cieście chlebowym

0 (0 ocen)

Pomysł na te pierogi wpadł mi do głowy podczas robienia ciasta na chleb. Pierogi są pyszne i chrupiące:)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g mąki pszennej typ.650 +trochę do podsypania
    - 3 łyżeczki suszonych drożdży
    - 150ml letniej wody
    - pół łyżeczki soli
    - szczypta cukru

    Farsz:
    -35 dkg kapusty kiszonej
    -10 dkg pieczarek
    - łyżka kaszy mannej
    - sól, pieprz do smaku
    - masło do smażenia

    + jajko do posmarowania pierogów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami we włoskim cieście chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i robimy wgłębienie. Do niego wsypujemy drożdże, sól, cukier. Zalewamy wszystko wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę a nawet dwie.
    W tym czasie przyrządzamy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Kapustę tniemy jak najdrobniej. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki. Kiedy odrobinę zmiękną dodajemy kapustę i smażymy około 10 min mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Dodajemy kaszę manną, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dosmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.
    Kiedy ciasto zwiększy co najmniej dwa razy swą objętość rozwałkowujemy je na dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na środek nakładamy farsz, zlepiamy pierożki i widelcem doklejamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół , lub przy termoobiegu 160C) i pieczemy około 15-20 min. Zależy od wielkości pierogów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować