Pierogi z kapustą i grzybami

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Według statystyk to jedna z potraw bez której Polacy nie wyobrażają sobie świat. Mój mąż nie wyobraża sobie bez nich tygodnia ;)Składniki na 96 sztuk :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    kilogram mąki
    jajko
    szczypta soli
    1/3 szklanki mleka
    150 - 200 ml wody
    Z całości ugniatamy ciasto.Odkładamy na około 30 minut, przykrywamy ściereczką.
    Ciasto rozwałkowuję i okrągłą szklanką wycinam kółka.
    Farsz:
    - 1,5 kg kapusty kwaszonej
    - 0,5 litra słoika grzybków suszonych
    - sól, pieprz, magi, masło
    - ziele angielskie i liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć, włożyć do garnka zalać ciepłą woda i zostawić najlepiej na całą noc. Nazajutrz grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki.Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Gotować początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania.Obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać mąkę i podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.Cebulę, zasmażkę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Całość gotować do miękkości. Następnie na rozgrzany tłuszcz przełożyć stopniowo kapustę i lekko ją zasmażyć

    Ciasto rozwałkowujemy i szklanką od nutelli wycinamy kółka, które jeszcze rozwałkowujemy. Nakładam farsz i lepimy pierogi.
    W dużym garnku zagotować 2 litry osolonej wody. Wlewamy około 2 łyżki olejku (zapobiega sklejaniu się pierogów). Do bulgoczącej wody wkładamy pierogi. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze około 5-7 minut.
    Pierogi podajemy z zasmażką .
    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwy i wrzucamy pokrojoną cebule, prużymy do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować