Pierogi z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 873 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Według statystyk to jedna z potraw bez której Polacy nie wyobrażają sobie świat. Mój mąż nie wyobraża sobie bez nich tygodnia ;)Składniki na 96 sztuk :)

Kinia1984
  • 60min

Składniki

Ciasto
kilogram mąki
jajko
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
150 - 200 ml wody
Z całości ugniatamy ciasto.Odkładamy na około 30 minut, przykrywamy ściereczką.
Ciasto rozwałkowuję i okrągłą szklanką wycinam kółka.
Farsz:
- 1,5 kg kapusty kwaszonej
- 0,5 litra słoika grzybków suszonych
- sól, pieprz, magi, masło
- ziele angielskie i liść laurowy

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 1. Grzyby umyć, włożyć do garnka zalać ciepłą woda i zostawić najlepiej na całą noc. Nazajutrz grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki.Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Gotować początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania.Obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać mąkę i podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.Cebulę, zasmażkę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Całość gotować do miękkości. Następnie na rozgrzany tłuszcz przełożyć stopniowo kapustę i lekko ją zasmażyć

    Ciasto rozwałkowujemy i szklanką od nutelli wycinamy kółka, które jeszcze rozwałkowujemy. Nakładam farsz i lepimy pierogi.
    W dużym garnku zagotować 2 litry osolonej wody. Wlewamy około 2 łyżki olejku (zapobiega sklejaniu się pierogów). Do bulgoczącej wody wkładamy pierogi. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze około 5-7 minut.
    Pierogi podajemy z zasmażką .
    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwy i wrzucamy pokrojoną cebule, prużymy do miękkości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

wigilijne pierogi

Dodane przez: Neblina36

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Robiła je moja babcia,robi moja...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi robię na Wigilię....

Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami

Bardzo smaczne pierożki z mięsem,...

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Dodane przez: rzelkazag

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

By tradycji stało się zadość na...

pierogi z grzybami

Dodane przez: Kasja1986

pierogi z kapustą i grzybami

Jedna z moich ulubionych wersji...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: Izabela77

Pierogi z kapustą i grzybami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE