pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedna z moich ulubionych wersji pierogów z kapustą i grzybami.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki
    15 - 20 dag roztopionego masła
    ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
    sól

    Na farsz:
    garść kiszonej kapusty
    ok. 10 świeżych lub mrożonych podgrzybków
    2-3 grzyby suszone(mogą być to podgrzybki lub prawdziwki)
    2 cebule
    garstka kaszy jęczmiennej lub pęczaku
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz ziołowy
    gałka muszkatołowa
    chili
    tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Dodajemy kapustę, pokrojone grzyby, kruszymy suszone grzyby i wszystko razem dusimy ok. 30 minut. Do kapusty i grzybów dodajemy kaszę i dusimy jeszcze ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku. Uduszony farsz mielimy. Odstawiamy by zesztywniał.
  • 3. Z ciasta wykrawamy kawałek. Wałkujemy go cienko. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka. Kółka nadziewamy farszem i kształtujemy pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem oliwy ok. 5 min. I tak naprawdę już są gotowe ja jednak wolę rumiane i chrupiące dlatego po ugotowaniu odsmażam je na patelni na sklarowanym maśle, podaję skropione sosem sojowym.

Porady

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna warto ją sparzyć przed duszeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować