Jedna z moich ulubionych wersji pierogów z kapustą i grzybami.
60 min
Składniki:
Na ciasto:
1 kg mąki
15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól
Na farsz:
garść kiszonej kapusty
ok. 10 świeżych lub mrożonych podgrzybków
2-3 grzyby suszone(mogą być to podgrzybki lub prawdziwki)
2 cebule
garstka kaszy jęczmiennej lub pęczaku
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
chili
tymianek
Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
2.Cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Dodajemy kapustę, pokrojone grzyby, kruszymy suszone grzyby i wszystko razem dusimy ok. 30 minut. Do kapusty i grzybów dodajemy kaszę i dusimy jeszcze ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku. Uduszony farsz mielimy. Odstawiamy by zesztywniał.
3.Z ciasta wykrawamy kawałek. Wałkujemy go cienko. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka. Kółka nadziewamy farszem i kształtujemy pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem oliwy ok. 5 min. I tak naprawdę już są gotowe ja jednak wolę rumiane i chrupiące dlatego po ugotowaniu odsmażam je na patelni na sklarowanym maśle, podaję skropione sosem sojowym.
Porady
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna warto ją sparzyć przed duszeniem.
Komentarze